Erik's web

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cyklist på väg uppför Giau Pass

E-mail Print PDF


Denna bild föreställer en cyklist på väg uppför Giau Pass i Dolomiterna. Vi var på denna plats i våras, den 25-e maj. Temperaturen var 12 Celsius och snön låg kvar på slutningarna. Passet är på kring 2200 meter, se också: http://en.wikipedia.org/wiki/Giau_Pass. GPS koordinaterna är: 46.4839552,12.052287496296.

 

Fler bilder från Giau Pass är här

 

Vad jag ville förmedla

Passet är populärt bland både cyklister och motorcyklister. Några av mina vänner vid KSU är entusiastiska cyklister och det lämnar sina spår. Man får stor respekt för de som trampar uppför dessa milslånga branta backar.
Vad jag såg och ville visa är en ensam tjej på vägen upp. Ensam med berget, elementen och asfaltstrimman vi kallar väg.

Bilden som kameran tog

 

Sedan har jag förbättrat bilden lite i Adobe Lightroom

Klicka på bilden nedan för full storlek (5200 x 2800 pixlar)

Förbättringarna är inte så stora. Till att börja med har jag beskurit bilden. Det är inte givet att bilden skall ha samma format som kamerans sensor. Mina principer för beskärning är att jag vill eliminera sådant som är oväsentligt och ointressant. I det här fallet tog jag bort en bit blå himmel och kapade bilden till vänster precis vid kanten på vägen. Ville få med vägen men inte alla vägskyltar.

Efter beskärningen gjorde jag ett antal små justeringar. Jag börjar oftast med att justera histogrammet. Histogrammet som ser ut så här:

Histogrammet visar hur många pixlar det finns i varje färg från svart (till vänster) till vitt (höger) vi vill undvika viktiga toner hamnar utanför histogrammet. Vad vi ser i denna histogram är att vi har inga riktigt svarta pixlar och inte heller sådana som är helt urblekta. Himmelsfärgen blått syns som en topp i mitten. Detta betyder helt enkelt att det finns många blå pixlar. Vad som är viktigt är att det vitaste området som representerar snön är en bit innanför histogrammet. Detta gör det möjligt att få fram lite detalj.

Lightroom har något mycket användbart som kallas "fill light". Fill light är en sofistikerad teknik för att lyfta fram mörka detaljer. På den här bilden tog den dock inte så bra, så jag valde att "lätta upp cyklisten" med adjustment brush. Med den kan man "öka exponeringen" på ett litet område i bilden men också göra bilden mörkare och ljusare med funktionen brightness, vilket inte är riktigt samma sak som exponeringen.

För den riktigt intresserade kan jag rekommendera denna Norman Korens artikel om "tonality", speciellt slutet av artikeln.

 

En annan finess i Lightroom är "Clarity". Denna funktion är lite svår att förklara, men det ger oftast en stor förbättring. Effekten är en lokal anpassning av kontrasten. Effekten kan också emuleras i Photoshop.

  • Välj "Unsharp Mask"
  • Stor radie, typ 30-50 pixlar
  • Låg "amount"
I det här fallet använde jag "clarity" i första hand för att få lite mer struktur i snön.

Komposition

Min uppfattning är att ingen bild blir bättre för att man följer regler. Åt andra sidan kan det vara på det sättet att följa regler kan göra att bilderna blir bättre. Två sådana regler är:

Diagonaler

Diagonaler leder blicken på ett bra sätt över bilden. I den här bilden bildar både vägen och det snötäckta fältet en diagonal.

"Rule of thirds"

Av någon anledning kallas det här "gyllene snittet", bilden här (tagen från Wikipedia) illustrerar principen.

Bilden delas upp med tänkta linjer i tre vertikala och horizontella linjer i nio fält. Viktiga motivdelar placeras inte i mitten av bilden utan i skärningspunkterna av linjerna.

 

Det är uppenbart att elementen inte ligger i enlighet med "rule of thirds" i bilden. För egen del så tolkar jag gärna "rule of thirds" mera som ett tips än som ett en absolut regel. Enligt regeln skulle cyklisten befinna sig närmare mitten, men jag upplever bilden bättre balanserad på det här sättet.

 

 

 

 

 

 

Last Updated on Thursday, 16 September 2010 21:42  

Statistics

OS : Linux u
PHP : 5.2.9
MySQL : 5.0.67
Time : 07:15
Caching : Enabled
GZIP : Disabled
Members : 1510
Content : 72
Web Links : 1
Content View Hits : 516378

Login

Banner1

J!Analytics

EKrJoomlaAd


google_ad_client = "ca-pub-7715588351391394"; /* Annonsenhet1 */ google_ad_slot = "0969658077"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //-->